![](/media/lib/240/n-1187436844_234647-b9c668edc20cf84b39b5aa10db7526f1.jpeg)
Człowiek od bardzo dawna tępi kolejne gatunki zwierząt
12 października 2020, 13:23Wytępienie przez człowieka kolejnych gatunków zwierząt kojarzy się nam zwykle z czasami dość współczesnymi. Jednak naukowcy zdobywają coraz więcej dowodów wskazujących, że ludzie od dziesiątków tysięcy lat przyczyniają się do wymierania gatunków.
![Lody włoskie](/media/lib/14/1188899848_269606-c53d11f1348c6f506e103cc51929fcc3.jpeg)
Uczta dla UFOżerców
31 października 2008, 09:16Rosyjski producent nabiału MyasoMolTorg opracował lody, które topiąc się, nie kapią. Wiśniowe UFO, bo tak je nazwano ze względu na niechęć wobec siły ciążenia, nie zmieniają się w ściekającą po dłoniach ciecz, lecz w półstałą galaretkę. Zastosowano w nich najnowsze stabilizatory.
![](/media/lib/277/n-koszadovasio-52a39a779d69948a649ea40a28ded495.jpg)
Odkrycie z Huaca Prieta przełomowe dla zrozumienia ewolucji społeczeństw starożytnego Peru
25 maja 2017, 12:30W Huaca Prieta na peruwiańskim wybrzeżu, które zostało zasiedlone przed niemal 15 000 lat, dokonano przełomowego odkrycia dotyczącego starożytnych społeczeństw z tamtego regionu. W latach 2007-2013 odkopano tam tysiące artefaktów, w tym zdobione kosze
![](/media/lib/554/n-badaczki-f44a16d9fc4c34159f6e8b4c00030257.jpg)
Celuloza bakteryjna w wegańskich wędlinach. Celem prac jest produkt smaczny, z zawartością białka dorównującą tradycyjnym wyrobom
30 czerwca 2023, 11:55Dr Agata Sommer z Politechniki Gdańskiej (PG) prowadzi badania nad tworzeniem wegańskich wędlin na bazie celulozy bakteryjnej. Obecnie pracuje z bakteriami Komagataeibacter xylinus, które są najwydajniejszym szczepem w jej produkcji.
![](/media/lib/6/1176978263_597929-8002de517e3012e7427b0dbbc8c3f30a.jpeg)
Będzie europejski ban na klonowane mięso?
19 października 2010, 16:54Ulegając presji opinii niektórych środowisk i głoszonym obawom o bezpieczeństwo, Unia Europejska zaproponowała zakaz wprowadzania do obrotu produktów spożywczych pochodzących od klonowanych zwierząt, który mógłby wejść w życie już w przyszłym roku.
![](/media/lib/316/n-royer-91e625cf5045e02829141c6b0216b9f2.jpg)
Pojawiła się nadzieja na biodegradowalny zastępnik plastiku
10 kwietnia 2019, 12:13Nowe badania przeprowadzone na The Ohio State University wykazały, że połączenie naturalnej gumy i bioplastiku pozwala na stworzenie materiału, który sprawuje się znacznie lepiej niż dotychczas opracowane materiały biodegradowalne. Nowy materiał już cieszy się zainteresowaniem ze strony przedsiębiorców.
![](/media/lib/178/n-las-deszczowy-6c9f3879c65885a01738e147cefdf5e1.jpg)
Rolnictwo większym problemem niż wylesianie
4 lutego 2015, 11:22Przez dziesięciolecia wycinanie lasów deszczowych było jednym z najpoważniejszych problemów środowiska naturalnego w skali globalnej. Jednak dzięki radykalnym działaniom władz Brazylii, problem znacznie się zmniejszył. Przykładem takich działań był np. nalot policji na rolników i drwali w Alta Foresta
![](/media/lib/459/n-mewy-a55f36ea9fc76bd0bc3a96687ba7d998.jpg)
W jajach mew znaleziono chemikalia używane w plastikach
17 czerwca 2021, 10:20W jajach mew srebrzystych znaleziono związki chemiczne wykorzystywane podczas produkcji plastiku. Naukowcy z Uniwersytetów w Exeter i Queensland znaleźli w świeżo złożonych jajach mew aż sześć typów ftalanów. To chemikalia używane w tworzywach sztucznych jako plastyfikatory.
![](/media/lib/41/glod-5626e46663fb07813b6a310cd1bb57e6.jpg)
Czeka nas klęska głodu?
12 stycznia 2009, 12:34Z powodu globalnego ocieplenia do roku 2100 połowa ludności Ziemi może mieć problemy z zaopatrzeniem w żywność. Będzie to dotyczyło szczególnie ludności zamieszkującej obszary pomiędzy zwrotnikami.
![](/media/lib/283/n-manaus-cb52b5083972571b5828f13ffc5b80c1.jpg)
Wpływ amazońskiej metropolii widoczny nawet 1000 kilometrów dalej
1 sierpnia 2017, 11:05Popyt na żywność w amazońskich miastach może mieć wpływ na dziką przyrodę w promieniu 1000 kilometrów do miasta. W brazylijskiej części Amazonii dochodzi do szybkiej urbanizacji. W miastach i miasteczkach położonych w dżungli mieszka już ponad 18 milionów osób. Naukowcy z Lancester University chcieli sprawdzić, jak szybkie zmiany demograficzne wpływają na pozyskiwanie żywności z dżungli